BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


TURİZM SEKTÖRÜ ANTALYA'DA TOPLANDI

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal: “Memura avantajlı tatil imkanı konusunda sektör temsilcileriyle ortak bir çalışma yürütüyoruz ama bunu şu anda erken rezervasyonun sonunda paylaşmayı düşünüyoruz. Fakat şu anda böyle bir çalışma bakanlıklar nezdinde, sektörle birlikte devam ediyor.”

Bakan Mahir Ünal: “Yerli turistin erken rezervasyonlarında iyi gidiyoruz. Geçen yılın ilk üç ayına göre bu yıl erken rezervasyon oranları yüzde 25 arttı ve yaklaşık 4 milyon adetlik bir rezervasyona ulaştı.”

Bakan Ünal: “2023 hedefimiz 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir. Bunun için ihtiyaç duyulan her şeye sahibiz ve en çok turist çeken beş ülke arasında yer almayı hedefliyoruz.”

Kamu personelinin avantajlı fırsatlarla tatil yapmasına yönelik çalışmanın bakanlıklar nezdinde sektörle birlikte devam ettiğini bildiren Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, erken rezervasyon oranlarının geçen yılın ilk üç ayına göre bu yıl yüzde 25 arttığını ve yaklaşık 4 milyon adetlik bir rezervasyona ulaştığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Antalya’da bir otelde düzenlenen ‘Turizm Sektörü Değerlendirme Toplantısı'nda turizmcilerle bir araya geldi. Rusya ile yaşanan krizden sonra turizmde gerekli tedbirlerin alınması için yurt içi ve dışında önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatan Bakan Ünal, Turizm Haftası'nın ilk gününde turizmcilerle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Sektöre dönük hassas ve titiz bir duyarlılık sergilediklerini de ifade eden Bakan Ünal, yurt dışındaki kara propagandaya karşı Avrupa Birliği Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve büyükelçiler nezdinde çok ciddi çalışma yürüttüklerini belirtti. 

Yurt dışı tanıtım, halkla ilişkiler ve reklam faaliyetlerini hızlandırdıklarının da altını çizen Bakan Ünal, birçok sektör temsilcisiyle fuarlara katıldıklarına vurgu yaptı.

Tüm Tedbirleri Alıyoruz

“Yeni hedef pazarlar, özellikle Ortadoğu, Körfez ülkeleri, Hindistan, İran, Çin nezdinde çok ciddi çalışmalar yürüttük. Diğer taraftan da sahayı birebir yakından görmek için kültür turizm çalıştaylarımıza hız verdik ve turizm acil eylem planını hazırladık.

Bu telafi edici tedbirlerin dışında yeni tedbirler almak gerekirse, bu tedbirlerimizi hiç düşünmeden alırız. Bu hafta içerisinde ek bir tedbir daha aldık ve bunu sizlerle paylaştık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile uzunca bir süre yürüttüğümüz ortak çalışmalar sonucunda hafta başında bu ek tedbir paketini de sizlere paylaştık. Aynı şekilde yurt dışı fuarlarında sektör temsilcileriyle tur operatörleriyle ve sizlerle yaptığımız görüşmeler, sadece nisan ve mayıs ayıyla sınırladığımız 6 bin dolar yakıt desteğini uzatmamız gerektiğini bize gösterdi. Bunu hiç beklemeden açıkladık, çünkü özellikle bu dönemde planlamalar yapılırken bunun gecikmeden açıklanması gerekiyordu. Dolayısıyla sezon sonuna kadar da yakıt desteğimizi uzatacağımızı ifade ettik ve eylül ayına kadar bu kararı aldık. 

Yerli turistin erken rezervasyonlarında iyi gidiyoruz. Geçen yılın ilk üç ayına göre bu yıl erken rezervasyon oranları yüzde 25 arttı ve yaklaşık 4 milyon adetlik bir rezervasyona ulaştı. Yurt dışından gelen turistler için de tanıtım seferberliği başlattık ve bu konuda herkes elini taşın altına koyarak turizm elçisi gibi gayretli bir çalışma sergiledi. Önümüzdeki haftadan itibaren Avrupalılara dönük tüm medya kanallarında reklam, tanıtım ve halkla ilişkiler faaliyetlerini yoğunlaştıracağız. Yabancı basın temsilcilerinden sosyal medya fenomenlerine, bloggerlerden ünlü sanatçılara kadar Türkiye'nin tanıtımına katkı sunacağını düşündüğümüz tüm grupları, ülkenin çeşitli destinasyonlarında ağırlayacağız.”

Değişen Turizm Tercihlerine Adapte Olacağız

“Açıkladığımız desteklerin hepsi telafi edici niteliktedir. Bir yandan da turizm sektörüne yönelik vadeli yapısal tedbirler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Uzun vadeli tedbirleri konuşurken dünya turizminin mevcut durumu, geleceğe dönük perspektifler ve ülkenin bu noktada nerede durması gerektiğini de ele almamız gerekiyor.

Dünyada 15 yıl önce 674 milyon kişi seyahat ederken, bugün bu rakam 1,2 milyar kişiye ulaştı. Dünya Turizm Örgütü'ne göre, 2030 yılında dünyada toplam 1,8 milyar turist olması öngörülüyor. Bu öngörülere göre 2030 yılına geldiğimizde dünyada kitle turizmi azalacak, bireysel seyahatler artacak. Kültür, inanç, gençlik, sağlık golf, medikal, gastronomi gibi alternatif turizm türlerine, yeni ürünlere rağbet artacak.

Seyahat süreleri azalacak, seyahat sıklığı artacak. Seyahatlerdeki harcamalar artacak. Çevreye, doğaya ve kültüre duyarlılık artacak, eko-turizmi, macera, kırsal turizm gibi turizm türleri, turizmde belirli rol oynayacak. Dolayısıyla 2030 perspektifimizi belirlerken bu öngörüleri dikkate almamız gerekiyor. Türkiye'ye gelen turist sayısı 2002 yılında 13 milyon iken bugün üç kat artışla 40 milyonu gördü. 2002'de en çok turist çeken 17’nci ülke iken geçen yıl altıncı ülke olduk.”

Turizm Altyapımızı Güçlendirmeliyiz

“2023 hedefimiz 50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir. Bunun için ihtiyaç duyulan her şeye sahibiz ve en çok turist çeken beş ülke arasında yer almayı hedefliyoruz. Turizm altyapısını güçlendirmemiz gerekiyor.

Turizmi ülke geneline 12 aya yaymamız gerekiyor. Ülkemiz turizm hedefleri ve politikalarımız, Dünya Turizm Örgütü'nün öngörülerine uyuyor. Bu bize yeni fırsat ve potansiyeller sunuyor.”

Felaket Tellallığı Yapılmasına İzin Vermedik, Vermiyoruz

“Ticaret, girişimcilik turizmle birleştiğinde mutlaka dikkat etmemiz gereken şey; kendimize, ülkemize güvenmemiz ve geleceğimize umutla bakmamız. Birileri tarafından ısrarla hem yurt içinde hem yurt dışında karamsar bir hava oluşturmak her zaman olduğu gibi bir alışkanlık haline getiriliyor.

Biz felaket tellallığı yapılmasına izin vermedik, vermiyoruz. Sizlerin de buna izin vermediğini biliyorum. Özellikle birilerini ısrarla medyada, içeriden 'Efendim bin 300 tane otel satılığa çıkarıldı, otelciler batıyor.' Dün Lara bölgesinde otelcilerle birlikteydik. Bu tür kasıtlı, bilinçli propagandalara içeride asla izin vermiyoruz, dışarıda da maalesef bilinçli bir şekilde yürütülen kara propaganda var. Buna dönük de çok ciddi bir çalışma ve çaba içerisindeyiz. Evet bir türbülans yaşıyor olabiliriz ama her zaman bu tür sorunları bir fırsat, bir yenilenme, bir yeniden yapılanma fırsatı olarak gördük, görmeye devam edeceğiz. Ben inanıyorum, bizim bugün yaptığımız çalışmalar, özellikle uzun vadede sektörün yeniden yapılanması, ürün, pazar çeşitliliği, tanıtım faaliyetleri ve sektörün kendi içinde yeniden mevcut durumunu gözden geçirmesi, yeniden yapılanma sürecini hissetmesi, önümüzdeki üç yıldan sonra bizi iki kat büyütecektir.”

Ülkemize Bu Alanda Çok Güzel Bir Gelecek Bekliyor

“Ukrayna'dan gelen turist sayısında yüzde 15'lik, İran'dan gelen turist sayısında yüzde 17'lik bir artış oldu. Mayıs ayı içerisinde de Türkiye-İran turizm işbirliği teknik komite toplantısını Antalya'da yapacağız. İran Kültür ve Turizm Bakanı bütün ekibini alıp Antalya'ya gelecek ve karşılıklı sektörü konuşacağız. Türkiye olarak kendimize ilişkin bir endişemiz yok. Birilerinin insanları karamsarlığa sevk etmesine asla izin vermeyeceğiz. Bizim yolumuz, önümüz açık ve ülkemizi bu alanda çok güzel bir gelecek bekliyor.”

Memurlara Avantajlı Tatil İmkanı

Bir gazetecinin, memurlara yönelik avantajlı tatil imkânına yönelik çalışmaları sorması üzerine Bakan Ünal, “Sektör temsilcileriyle bu konuda ortak bir çalışma yürütüyoruz ama bunu şu anda erken rezervasyonun sonunda paylaşmayı düşünüyoruz. Fakat şu anda böyle bir çalışma bakanlıklar nezdinde, sektörle birlikte devam ediyor.” dedi.

15.04.2016

  • 1.JPG
  • 2.JPG
  • 3.JPG
  • 4.JPG
  • 5.JPG
  • 6.JPG
  • 7.JPG
  • 8.JPG
  • 9.jpg