BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


SANATÇILARIMIZIN TEKLİFLERİNE SON DERECE AÇIĞIZ

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal: “Bizi yaşatan, bizi birlikte bir toplum halinde yaşatan temel şey sanatçı duyarlılığıdır.”

Bakan Ünal: “Biz sanatçılarımızdan gelen tekliflere son derece açığız, hükümet olarak asli görevimiz kolaylaştırıcı olmak, ön açıcı olmak ve içerik dikte etmek değil, onların kendi içeriklerini ifade edebilecekleri alanlar oluşturmak."

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Antalya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün organizasyonuyla düzenlenen, 40 sanatçının hazırladığı ve 40 eserin yer aldığı ‘Tüm Renkleriyle Antalya’ isimli serginin açılışını yaptı.

Sanatçı duyarlılığını korumaları gerektiğine vurgu yapan Bakan Ünal, yaptığı konuşmada sanatçıların tekliflerine son derece açık olduklarını söyledi.

Bu Topraklar Kültürel Miras Olarak Dünyanın En Zengin Topraklarıdır

“Turizm Haftası'nın ilk gününde anlamlı bir açılışta bir araya geldik. ‘Tüm Renkleriyle Antalya’ isimli sergi inşallah sanatın gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır. Bizi yaşatan, bizi birlikte bir toplum halinde yaşatan temel şey sanatçı duyarlılığıdır. Sanatçı duyarlılığımızı korumamız gerekiyor.

AK Parti hükümeti olarak 2003'te turizmi, kültür ve sanatla buluşturma hedefini koyduk. Güçlü bir kültür sanat yönetimiyle kültür ekonomisi oluşturmak ve özellikle kültür turizmini sanatçıların ürünleri ve yarattığı değerler üzerinden dünyayla buluşturmak amaçlarımızdan bir tanesidir.

Bu topraklar kültürel miras olarak dünyanın en zengin topraklarıdır. Çünkü Türkiye bir açık hava müzesi niteliğindedir. Diğer taraftan da dünyanın bir cesaret ve iyilik adası, insanlık adası gibi duyarlı insanların yaşadığı ve bu duyarlılıklarını sanatla ifade ettikleri, insanlığın ilk yerleşim merkezinin Göbeklitepe'nin, buğdayın ilk kullanıldığı topraklar olan Urfa'nın ve insanın kendisini önce resimle ifade ettiği, o kayalara, duvarlara çizdiği resimle kendi hikâyesini kalıcı kılma çabası, kendini ifade çabası var.

Adeta 'Ey dünya geldim kapına, geçip giderken yüzüne bir çizgi çekmek istedim. Yani benden bir şey kalsın istedim'. Çünkü insanın en temel duygusudur bu. İnsan eser bırakmak ister. İnsan anılmak ister, hatırlanmak ister ve insan unutulmak istemez. Sanatçının en temel motivasyonu budur, sanatçı kendisini ifade ederken, kendisini estetik, stilize bir şekilde ifade ederken acısını, sevincini, kavrayışını, görme biçimini ifade ederken aslında sanatını icra eder."

Sanatçılarımız İyi ki Var

“Bir ressamın kavrayış şekli aslında eserdir. Eser sanatçının filtrelerinden, onun bakış açısından, algısından yeniden dünyaya yansımaktadır. Bu nedenle bir ressamın eserinde benzerlik aranmaz. Daha çok yaratıcılık, ifade biçimi, perspektif aranır ve o resmi nasıl kavradığına bakılır.

Bugün Antalya'da, bu karma sanat sergisinde farklı bakış açılarını, farklı perspektifleri, dünyayı, insanı, hayatı, farklı kavrayış biçimlerini bize sunan sanatçılarımıza teşekkür ediyorum, onlar iyi ki var. Bizi yaşatan, bizi birlikte, bir toplum halinde yaşatan temel şey, sanatçı duyarlılığıdır. Sanatçı duyarlılığımızı korumamız gerekiyor.”

Tekliflere Açığız

“Üniversite, bakanlık, sanatçı, sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ve birlikte hareket etmesi son derece önemli. Biz sanatçılarımızdan gelen tekliflere son derece açığız. Hükümet olarak asli görevimiz kolaylaştırıcı olmak, ön açıcı olmak ve içerik dikte etmek değil, onların kendi içeriklerini ifade edebilecekleri alanlar oluşturmaktır.”

Serginin küratörü Salih Yön'den bilgi alan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, seramik, fotoğraf, ipek baskı, suluboya, yağlı boya başta olmak üzere farklı tekniklerle yapılan eserleri inceledi.

Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini de veren Bakan Ünal, daha sonra tarihi Kaleiçi'ni ziyaret etti.

15.04.2016

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg