BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


Basın Açıklaması (25.08.2015)

BASIN AÇIKLAMASI
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Baalshamin Tapınağı ile Mar Elian Manastırı’na yönelik saldırıları ve DEAŞ terör örgütünü kınayan bir açıklama yayımlamıştır.
 
Bakan Ömer Çelik’in açıklaması şöyledir:
 
“UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kayıtlı ‘Çöl Gelini’ Palmira Antik Kenti’ndeki Baalshamin Tapınağı ile Suriye’nin kuzeybatısındaki 1500 yıllık Mar Elian Manastırı’na yönelik saldırıları ve bu vahşi saldırıları gerçekleştiren DEAŞ’ı lanetliyorum.

Bilindiği üzere, DEAŞ daha önce de Nimrut, Ninova ve Hatra antik kentlerine saldırmıştır. DEAŞ tarafından işlenen barbar cinayetler ve tarihi alanlara düzenlenen saldırılar, anılan örgütün nasıl bir nefret duygusuyla hareket ettiğini göstermektedir.

Bu vahşi saldırıları düzenleyerek, insanlık medeniyetinin geliştiği kadim coğrafyada nefret, terör ve şiddet kültürünü yaymaya çalışan DEAŞ, geçtiğimiz günlerde de Palmira Antik Kenti’nde yürüttüğü çalışmalarla tarihe ışık tutan Suriyeli arkeolog Halit Esat’ı katletmiştir. Arkeolog Halit Esat’ın katli, tarih ve arkeoloji çalışmaları açısından büyük bir kayıp teşkil etmektedir. Bu barbar cinayeti de en kuvvetli şekilde kınıyorum.

2014 yılının Mayıs ayında New York’ta gerçekleştirilen Kültür Bakanları Toplantısında UNESCO Genel Direktörü Sayın Irina Bokova’yı bu türden barbarca saldırılara karşı uluslararası bir inisiyatif başlatmaya davet etmiştim. Geldiğimiz nokta, bu girişime ne kadar ihtiyaç duyulduğunun açık bir göstergesidir.

Türkiye, UNESCO Dünya Miras Komitesinin başkanlığını 8 Temmuz 2015’te devralmıştır. Bu itibarla tüm ülkeleri, DEAŞ terör örgütünün Orta Doğu halklarına karşı giriştiği zulmü ve insanlığın kültür mirası olan alanlara karşı düzenlediği saldırıları en güçlü bir biçimde kınamaya davet ediyorum.”
 
(25.08.2015)