BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


BAKAN AVCI : “YÜKSEKÖĞRETİMDE YENİ BİR DÜZENLEMEYE İHTİYACIMIZ VAR”

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: “Kendi içinde çeşitlenmiş olan yüksek öğretim kurumlarımızın ihtiyaçlarını, günün ihtiyaçlarıyla günün beklentileriyle birleştiren yeni bir düzenlemeye ihtiyacımız var.”

Bakan Avcı: “Bu yeni düzenleme içerisinde de yeni düzenlemeler için yapılan çalışmalarda da İstanbul Üniversitesi gibi köklü üniversitelerin de söyleyecek sözleri var.”


Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, “Kendi içinde çeşitlenmiş olan yükseköğretim kurumlarımızın ihtiyaçlarını, günün ihtiyaçlarıyla günün beklentileriyle birleştiren yeni bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Bu yeni düzenleme içerisinde de yeni düzenlemeler için yapılan çalışmalarda da İstanbul Üniversitesi gibi köklü üniversitelerin de söyleyecek sözleri var.” dedi.

İstanbul Üniversitesinin (İÜ), Fen Fakültesinde bulunan Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonunda gerçekleştirilen 2016-2017 akademik yılı açılış töreninde konuşan Bakan Avcı, İÜ'nün, Türkiye’nin en köklü ve en büyük üniversitesi olduğunu söyledi.

Bakan Avcı, Türkiye'nin, özellikle son 15 yılda hemen her alanda çok büyük atılımlar ve dönüşümler gerçekleştirdiğini belirterek, bugün eğitime ayrılan bütçenin, Türkiye tarihinin en büyük eğitim bütçesi olduğunu dile getirdi.

Yükseköğretim Düzenimiz 80’li Yıllarda Tasarlanmış


“Türkiye’de 200’e yakın üniversite var. Geçmişte, 80'li yılların başında, 27 üniversiteye göre tasarlanmış olan bir yüksek öğretim düzenimiz var. YÖK (Yüksek öğretim Kurulu) yasası ilk çıktığında, Türkiye’de 27 üniversite vardı ve bunlar asıl birbirine benzeyen, evet içlerinde İstanbul Üniversitesi gibi çok köklü üniversiteler olduğu gibi, o zamana göre, ona göre yeni kurulmuş üniversiteler de vardı. O günün koşullarında bu 27 üniversite göz önünde bulundurularak bir yüksek öğrenim yasası hazırlandı. Daha sonra hepimizin bildiği gibi bu yasa, günün ihtiyaçları doğrultusunda, müteaddit düzenlemelerle yenilendi. Böylece, başlangıçta var olan, iç tutarlılığını da iç sistematik tutarlılığını da büyük ölçüde yitirdi. Artık hepimiz biliyoruz ki bu düzenleme ve bu çerçeveyle bu yapıyla yüksek öğrenimimizi geleceğe taşımamız mümkün değil."

Yeni Bir Düzenlemeye İhtiyacımız Var

“Kendi içinde çeşitlenmiş olan yükseköğretim kurumlarımızın ihtiyaçlarını, günün ihtiyaçlarıyla günün beklentileriyle birleştiren yeni bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Bu yeni düzenleme içerisinde de yeni düzenlemeler için yapılan çalışmalarda da İstanbul Üniversitesi gibi köklü üniversitelerin de söyleyecek sözleri var. Nitekim onlar da YÖK'le uyum içerisinde bu yeni düzenleme konusundaki görüşlerini, eleştirilerini, değerlendirmelerini paylaşıyor.” 

Prof. Dr. Sezgin’e Fahri Doktora Unvanı

Törende Prof. Dr. Sezgin’in yaşamına dair belgesel film gösterildi. YÖK Üyesi ve üniversitenin Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi tarafından, üniversitenin mezunlarından Prof. Dr. Fuat Sezgin’in yaşam öyküsü aktarıldı. 

Programın sunuculuğunu üstlenen Yrd. Doç. Dr. Aslı Yılmaz ise anneannesinin kardeşi olan Prof. Dr. Sezgin’in dayısı olduğunu ve kendisini 3 yaşından bu yana görmediğini belirterek, büyük heyecan duyduğunu dile getirdi. 

Prof. Dr. Sezgin’e fahri doktora beratı, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından takdim edildi. 

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, Prof. Dr. Sezgin ile Başbakanlık Başdanışmanı olduğu dönemde yaşadığı bir anektodu da anlattı. 

Bakan Avcı, “Gülhane’de İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ni hocamızın nezaretinde düzenlemeye çalışırken, zaman zaman hocamız Almanya'dan bizi arıyor, şunları yapın, bunları yapmayın gibi. Bu arada yine bir telefon çaldı. Hoca arıyor, 'Benim en kısa zamanda Sayın Başbakan'la görüşmem lazım, müzeyle ilgili olarak.' 'Hay hay hocam ama biz şimdi Norveç'teyiz, yarın Türkiye'ye dönüyoruz' dedim. 'Yarın görüşeyim' dedi Hoca. 'Yarın gidiyoruz ama program çok yoğun, biz yarın hemen Suriye'ye gideceğiz 'dedim. Hoca telefonda bir an durdu 'Ne demek Suriye'ye gideceğim. Suriye mi mühim, bizim müze mi mühim?' dedi. Dedim ki tabii ki hocam müze mühim. Söz verdim ve o sözümüzü yerine getirdik. Müze bugün binlerce öğrenci tarafından ziyaret ediliyor. Çok teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

Sezgin de tarihte Müslüman astronomlar tarafından kullanılmış "Ustralp" ölçüm cihazını, Prof. Dr. Mahmut Ak’a hediye etti. 

Törenin ardından, Prof. Dr. Sezgin, Müslüman bilim adamlarının dünyayı nasıl etkilediklerine dair bir konferans verdi.

(17.10.2016)

 
  • İÜ6.jpg
  • İÜ9.jpg
  • İÜ14.jpg
  • İÜ3.jpg
  • İÜ16.jpg
  • İÜ18.jpg
  • İÜ17.jpg
  • İÜ4.jpg
  • İÜ15.jpg
  • İÜ13.jpg
  • İÜ12.jpg
  • İÜ11.jpg
  • İÜ10.jpg
  • İÜ5.jpg
  • İÜ8.jpg
  • İÜ7.jpg