BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


BAKAN NABİ AVCI “8. ULUSLARARASI DERGİ FUARI ÖDÜL TÖRENİ”NE KATILDI

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: “Endişe etmeyin dergiler ölmez, batar çıkar, batar çıkar.”

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, TÜRDEB tarafından düzenlenen Uluslararası Dergi Fuarı ve Uluslararası Dergicilik Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada dergilerin, milletimizin hayatına, kaderine ve gelişimine şahitlik etmiş, zaman zaman da çok önemli toplumsal olaylara yön vermiş mühim yayınlar olduğunu, bu nedenle dergicilik tarihimizin derinlemesine araştırılmasının önem arz ettiğini, söyledi.

Kütüphanelere alınan dergi sayısı 300'ü geçti

Bakan Avcı Cemil Meriç’in 'hür tefekkürün kaleleri' dediği dergilerimizin sıkıntılarını biliyor ve onları maddî ve manevî olarak desteklemeye çalışıyoruz, dedi. 

Bakan Avcı, bakanlığının 2006 yılında126 çeşit süreli yayına abone olarak, 700.000 TL öderken, 2016 yılına gelindiğinde 286 çeşit süreli yayına abone olarak, 5.100.000 TL ödediğini belirtti. 2017 yılında ise 301 çeşit süreli yayına abone olunması yönünde karar alındığını, bu yayınlara 6.500.000 TL ödenmesinin planlandığını söyleyen Bakan Avcı, Kütüphaneler Genel Müdürlüğü ile Araştırma Eğitim Genel Müdürlüğü başta olmak üzere birçok bakanlık biriminin dergilerin düzenlemiş olduğu etkinlik ve programlara destek sağladığını da sözlerine ekledi.

Bakan Avcı, Kültür ve Turizm Bakanlığının ülkemizde basılan süreli yayınlardan birer nüshayı Millî Kütüphane arşivine kazandırdığını, böylelikle içelerdeki yerel süreli yayınlara varıncaya kadar geniş bir dergi arşivi oluştuğunu belirtti.

Cumhuriyet öncesi dergiler dijital ortamda...

Öte yandan geniş bir Osmanlıca süreli yayın koleksiyonunun da,  Osmanlıca süreli yayınların dijital ortama aktarılması kapsamında dijital arşive aktarıldığını söyleyerek dijital kopyaların herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmaksızın bakanlığın yeni uygulaması çerçevesinde araştırmacıların hizmetine sunulduğunu belirtti.

Bakan Avcı yeni tüzük değişikliğiyle artık kamu kurum ve kuruluşları tarafından elektronik ortamda kamunun kullanımına açılmış eserlerden, kendi imkânlarıyla basılı veya dijital kopya çıkaran kullanıcılardan ücret tahsil edilmeyeceğini de hatırlattı.

"Dergiler batar çıkar, batar çıkar ..." 

Bakan Avcı, bu aralar ünlü eleştirmen Lionel Trilling’in The Liberal Imagination adlı bir kitabını okuduğunu, kitapta 1940’larda yazılmış “Küçük Dergilerin İşlevi” başlıklı bir denemesinde Trilling'in "Edebiyatın gözden düşmesine ve edebiyata duyulan alâkanın azalmasına karşı, sayısız "küçük dergi"nin kahramanca mücadele  edişini vurguladığını'  belirtti.  

Bakan Avcı, 'dergiler uzun ömürlü olamayabiliyor; keşke Maarif Vekâlet'imizin çıkardığı Tercüme dergisi devam etseydi, keşke Necip Fazıl'ın Büyük Doğu'su, hatta Ağaç'ı,  Mehmet Çınarlı'nın Hisar'ı, Vedat Günyol'un Yeni Ufuklar'ı, Sezai Karakoç'un Diriliş'i, Cemal Süreya'nın Papirüs'ü , Nurettin Topçu'nun Hareket'i, Memet Fuat'ın Yeni Dergi''si, Yaşar Nabi'nin Cep Dergisi devam etseydi;  ama endişe etmeyin Cemal Süreya'nın dediği gibi 'dergiler ölmez, batar çıkar, batar çıkar'  diye ekledi. Avcı ayrıca bir 'çıkış manifestosu' olan dergiler sergisindeki manifestoların bir kitapta toplanmasını önererek, böyle bir projeye bakanlığının da destek olacağını belirtti.

Onur Konuğu : Hece dergisi


Bakan Avcı sözlerini dergileri uluslararası bir organizasyonla sekiz yıldır bir araya getiren, genç dergilere rehberlik eden, gençleri dergiciliğe teşvik eden bu önemli faaliyeti tertip eden Türkiye Dergiler Birliği'ne, Birlik'in kurucu başkanı Asım Gültekin'e ve emeği geçen herkese teşekkür ederek ve ödül alan dergilerle Onur Konuğu Dergi Hece’yi tebrik ederek tamamladı.

Törende dergiciliğin çeşitli çalışma alanlarında belirlenen 12 kategoride başarılı görülen yerli ve yabancı dergilere ödül verildi.
(09.05.2017)

  • dergi (1).JPG
  • dergi (2).JPG
  • dergi (3).JPG