BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


BAKAN ERSOY: "HATAY’I GELİŞTİRMEK İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gündeydoğu Anadolu Bölgesi gezileri kapsamında Hatay’a gitti.

Bakan Ersoy, Gaziantep gibi Hatay'ın da Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO) tescilli bir gastronomi kenti olduğunu belirterek “Hatay gastronomisi, kültürü, tarihi, arkeolojisi açısından çok değerli bir şehir. Doğru bir planlamayla Hatay'ı hem tanıtım hem turizm açısından geliştirmek için ne gerekiyorsa yapmaya kararlıyız." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Hatay’a gitti. Bakan Ersoy, programına sabah saatlerinde Hatay Valiliği’ni ziyaret ederek başladı. Vali Rahmi Doğan ile görüşen Bakan Ersoy daha sonra valilik binası içerisinde bulunan, Tayfur Sökmen'in ve o dönem mecliste yer alanların balmumu heykellerinin yanı sıra kullandığı eşyaların da sergilendiği Hatay Devlet Müzesi’ni gezdi.

Ardından Meclis Kültür Sanat Merkezi'ne giderek yetkililerden bilgi alan Ersoy, partisinin il teşkilatında partililerle bir araya geldi.

Hatay Arkeoloji Müzesi'ni de gezen Bakan Ersoy, burada yapımı devam eden müzenin ikinci etabında incelemelerde bulundu ve müze müdürü Nalan Çopuroğlu Yastı'dan bilgi aldı. Bakan Ersoy, Hitit kralı Suppiluliuma'nın heykelinin önünde eşi Pervin Ersoy ile özçekim yaptı.

İnceleme sonunda müzede gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, Güneydoğu gezilerine devam ettiklerini, bu kapsamda geldikleri Hatay'ın çok etkileyici bir şehir olduğunu söyledi. Gaziantep gibi Hatay'ın da Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'den (UNESCO) tescilli bir gastronomi kenti olduğunu belirten Bakan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarihçesine baktığınızda miladın başladığı tarihten itibaren gastronomi burada önem kazanmış. Belki daha öncesinde de var ama milat sıfır tarihinden itibaren gastronominin burada ön plana çıktığını görüyoruz. Açıkçası Hatay gastronomisi, kültürü, tarihi, arkeolojisi açısından çok değerli bir şehir. Turizmle ilgili birçok değeri içinde kapsıyor üstelik bunlara bir de denizi ekliyor. Biz açıkçası ciddi bir şekilde doğru bir planlamayla Hatay'ı hem tanıtım hem turizm açısından geliştirmek için ne gerekiyorsa yapmaya kararlıyız."

Bakan Ersoy, gastronomide çok iyi değerlere sahip olunmasının, çok lezzetli ürünler yapılıyor olmasının bir gastronomi kenti olunması için yeterli olmadığını da aktardı.

Tescilli binalara sahip olunmasının da turizm kenti olunması için yeterli olmadığını ifade eden Bakan Ersoy, "Çok güzel kıyılara sahip olmanız, deniz, kum, güneş turizmi açısından yeterli değil. Bizim Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla, İl Özel İdaremizle, Kültür ve Turizm Bakanlığımızla çok detaylı bir çalışma kapsamında, bu değerleri birleştirici bir planla turizme kazandırmamız gerekiyor." dedi.

Merkezi yönetimler olarak kendilerinin yaptıkları çabanın tek başına yeterli olmadığına da işaret eden Bakan Ersoy, Hatay'da belediyecilik açısından yapılması gereken çok önemli işlerin olduğunu anlattı ve "Çok çalışılması gerekiyor. Belediyeyle birlikte çok doğru, çok yoğun bir şekilde çalışmamız lazım. Hep beraber Hatay'a konsantre olmamız gerekiyor. Bundan sonra ortak bir planlamayla, hızlı bir şekilde, Hatay'ı hak ettiği yere ulaştıracağız. Turizmde alması gereken paya kavuşması için gereken düzenlemeleri yapacağız." ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy daha sonra yapımı devam Müze Otel’e basına kapalı ziyarette bulundu.

Hatay'da bir otelde, sektör temsilcileriyle de bir araya gelen Bakan Ersoy, basına kapalı toplantının ardından Samandağ ilçesine gitti. Bakan Ersoy burada Çevlik sahilini gezerek yetkililerden bilgi aldı. Hz. Hızır Türbesi'ni ziyaret ettikten sonra Belen ilçesine geçen Bakan Ersoy, AK Parti Seçim İrtibat Bürosu'nda partililerle buluştu.

Arsuz ilçesindeki seçim irtibat bürosunu da ziyaret eden Bakan Ersoy yaptığı konuşmada, Hatay'ın gastronomi ve kültür varlıkları bakımından çok değerli olduğunu bir kez daha vurguladı. Bakan Ersoy, "Biz artık şehirleri bloklar halinde değerlendiriyoruz. Tek şehir olarak değil, diğer şehirlerle birleştirerek ele alıyoruz. Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep beşlisine Hatay'ı da almaya karar verdik. Bu şehirleri 6'lı grup halinde değerlendiriyoruz. Bu bölgeyi bir turizm destinasyonu yapmaya kararlıyız." dedi.

Bakan Ersoy, Hatay'ın geçmişten gelen bir tarihe ve potansiyele sahip olduğuna işaret ederek şöyle devam etti:

"Valilik, Arsuz'a yapılacak yeni yol için çalışmaları başlatıyor. Buraya gelmek için 100 kilometre yol geldik. Bu yeni yolla bunu 30 kilometreye düşürüyoruz. İhtiyaç duyulan imar planlarını, sahil turizm planlarını, Hatay'ın arkeolojik planlarını, sokak iyileştirmelerini ve restorasyonlarını hızlı bir şekilde başlatacağız. Vekillerimiz ve başkanlarımız ekip halinde yeni bir eylem planı hazırlıyorlar. Bu eylem planını bize getirecekler, biz de hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz. Artık bizim hedefimiz Hatay'ın turizmle anılması. Arsuz, bu konuda en önemli noktalardan biridir. İnşallah sektör olarak turizm, birinci sektörünüz olacak. Önümüzdeki yıllarda Hatay ve çevresi için ana kazanç kapısı turizm olacak. Biz de elimizden geleni yapacağız."

Daha sonra ilçe merkezinde incelemelerde bulunan Bakan Ersoy, Arsuz Rum Ortodoks Kilisesi'ni ziyaret etti ve Payas ilçesinde Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'ni gezdi.

(02.03.2019)

  • müz1.jpeg
  • müz10.jpeg
  • müz11.jpeg
  • müz12.jpeg
  • müz13.jpeg
  • müz14.jpeg
  • müz2.jpeg
  • müz3.jpeg
  • müz4.jpeg
  • müz5.jpeg
  • müz6.jpeg
  • müz7.jpeg
  • müz8.jpeg
  • müz9.jpeg