BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN GÖBEKLİTEPE ÖREN YERİ’NİN AÇILIŞINI YAPTI

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan ve "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Şanlıurfa'daki Göbeklitepe Ören Yeri'nin resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı.

Açılış törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göbeklitepe’nin Anadolu’nun medeniyetin beşiği olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekerek “Göbeklitepe arkeoloji ve tarih dünyasında bildiğimizi sandığımız birçok cevabı geçersiz kılmış, yerine cevap bekleyen birçok soru getirmiştir. Arkeolojide bakışların çevrildiği, düşüncelerin yöneldiği yeni ufkun ismi artık Göbeklitepe’dir.” dedi.

Göbeklitepe Ören Yeri’nin açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Göbeklitepe’nin, insanların inançlarının peşinden giderek yerleşik hayata geçtiklerinin ipuçlarını verdiğini söyledi. “Göbeklitepe insanlık tarihinin yeniden yazılmasını gerektirecek derecede önemli bir yer.” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanlığın ortak kültür hazinesine yaptığı katkılarla Göbeklitepe Anadolu'daki medeniyet köklerinin derinliğini göstermesi bakımından şimdiden çok önemli bir referans haline geldi. Göbeklitepe ile birlikte insanlık ailesinin adeta anavatanı konumundaki Anadolu sahip olduğu sayısız tarihi değere bir yenisini daha ekliyor. Göbeklitepe bize insanların inançlarının peşinden giderek yerleşik hayata geçtiklerinin de ipuçlarını veriyor.”

“Hedefimiz bu yıl 50 milyon turisti geride bırakmak”

Göbeklitepe gibi, insanlık tarihine ait yerleşik kalıpları ve ezberleri bozan yeni kültür varlıkları ile kültür hazinesinin sürekli güçlendirildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunların reklamının, tanıtımının layıkıyla yerine getirilememesinden doğan bir eksiklik olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin turizm sektöründeki hedeflerini şu sözlerle dile getirdi:

“Ülkemiz turizm alanında uzun bir süre, sezonluk olan deniz, güneş, kum üçgenine hapsolmuştur. Hâlbuki bizim tarihten tabii güzelliğe, müzikten gastronomiye kadar çok geniş bir turizm potansiyelimiz bulunuyor. Sağlıktan spora, yayladan tarihi alanlara kadar pek çok yeni destinasyonla turizm yelpazemizi genişlettik. Böylece geldiğimde 13 milyon olan, ülkemize gelen turist sayısını şu anda 46 milyona çıkardık. Turizm gelirimiz de 12 milyar dolardan 30 milyar dolar sınırına geldi. Hedefimiz bu yıl 50 milyon turisti geride bırakmak, 2023’te de 70 milyon turist hedefine ulaşmak.  Bunu başaracağız.”

“Göbeklitepe, Anadolu’nun medeniyetin beşiği olduğunu ortaya koymaktadır”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, Anadolu kültür mirasının zirve noktasında bulunduklarını belirterek “İnsan medeniyetinin gelişim sürecine dair genel kabul gören tezi çürüten, tarihi yeniden yorumlamak zorunda bırakan bir gerçeğin önünde duruyoruz. Göbeklitepe’yi anlatırken 12 bin yıl gibi bir zamanı telaffuz ediyoruz. Üstelik kazılar hala devam ediyor. Toprak altında gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen daha birçok yapı var. 12 bin yıl önce, farklı insan toplulukları, dini bir yapı inşa etmek için burada birlikte çalıştılar. Bu çalışmanın büyüklüğü ve gerekli olan muazzam insan gücünün ihtiyaçları onları yerleşik düzene geçmeye zorladı. Bu, bugünkü medeniyete giden yolun ilk adımı oluyordu.” dedi.

Göbeklitepe’nin, Anadolu’nun medeniyet beşiği olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Bakan Ersoy, “Göbeklitepe arkeoloji ve tarih dünyasında bildiğimizi sandığımız birçok cevabı geçersiz kılmış, yerine cevap bekleyen birçok soru getirmiştir. Arkeolojide bakışların çevrildiği, düşüncelerin yöneldiği yeni ufkun ismi artık Göbeklitepe’dir.” ifadelerini kullandı.

Göbeklitepe’nin 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdiğini hatırlatan Bakan Ersoy, Türkiye’nin tarihi zenginliğine sahip çıkma ve değerlendirme noktasında atılan kararlı adımların sürdürüleceğini vurguladı. Bakan Ersoy şunları kaydetti:

“1 Mart 2019 tarihinde 122 yerli çalışma içerisinden 20 ayrı kazı başkanlığı ile kazı faaliyetlerinin yıl boyunca devam etmesine ilişkin protokolleri imzaladık. “Harran Ören Yeri” bu ilk 20 yerden biri. Göbeklitepe Anadolu’nun bize hem armağanı hem de emanetidir. Bu eserlerin toprak altından çıkarılması işin sadece bir ayağı. Bütün diğer arkeolojik değerlerimiz gibi onu korumak, değerlendirmek ve gelecek nesillere ulaştırmak sorumluluğundayız.”


(08.03.2019)

  • ur1.jpeg
  • ur10.jpeg
  • ur11.jpeg
  • ur12.jpeg
  • ur13.jpeg
  • ur14.jpeg
  • ur15.jpeg
  • ur2.jpeg
  • ur3.jpeg
  • ur4.jpeg
  • ur5.jpeg
  • ur6.jpeg
  • ur7.jpeg
  • ur8.jpeg
  • ur9.jpeg