BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


BAKAN ERSOY: “TÜRKİYE’NİN TURİZMLE NE KADAR İLERİ GİDECEĞİNİN HERKES FARKINDA"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Antalya’ya gitti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Kalekapı-Kapalıyol Bölgesi İstişare Toplantısı kapsamında esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi. Türkiye’de turizmin ilk kez stratejik sektör olarak ilan edildiğini hatırlatan Bakan Ersoy, “ Türkiye’nin turizmle ne kadar ileri gideceğinin, istihdamın nasıl gelişeceğinin herkes farkında. Dünyanın geniş kitlelerine hitap eden bir sistem kuracağız. Ama her şeyden önce 31 Mart’ı başarmamız lazım.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya’da Kalekapı-Kapalıyol Bölgesi İstişare Toplantısı’na katıldı. Bakan Ersoy, burada esnaf ve vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, Antalya’nın turizmin başkenti olduğuna dikkat çekerek, “50 milyon turist 50 milyar dolar gelir olan hedefi 70 milyon turist 70 milyar dolara getirdik. Burada en büyük rol oynayacak şehirler, Antalya ve çevresindeki şehirler. Her zaman söylüyorum, 70 milyon turisti yakalamak zor değil. Zor olan kısmı 70 milyar dolarlık geliri yakalamak. Bunun için de şehirle birlikte el ele bir şeyler yapmak gerekiyor. Konaklama dışı harcaması yüksek, nitelikli turisti hedeflememiz gerekiyor ki şu anda da adımlarını atıyoruz.” dedi.

Bakan Ersoy bu kapsamda, Türk Hava Yolları’nın business class’lı tarifeli seferlerinin Antalya’ya, Türkiye’ye, en çok yolcu veren ülkelerden Nisan ayında başlayacağını söyledi. İlk etapta 50 sefer yapılacağını duyuran Bakan Ersoy, 2023’e kadar haftalık 500 sefere çıkılmasının hedeflendiğini belirtti.

Turizmin 12 aya yayılmasının gerekliliğini vurgulayan Bakan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şehir merkezinde hayat standardını belediyelerimizle birlikte yukarı çekmeyi başarırsak, şehri kültür ve sanat başkenti yapabilirsek, şehri gastronomi başkenti yapabilirsek, zaten turistin deniz, kum, güneş dışında, düşük sezonda da Antalya’ya gelmek için bir sebebi olur. Bunu kalıcı olarak başarmamız için, şehrin kültürel, sanatsal, arkeolojik, tarihi değerlerini, gastronomisini ön plana çıkararak, parlatarak, şehrin cazibesini artırmamız gerekiyor.”

Bakan Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önümüzdeki aydan itibaren gastronomi belgelerini tekrar vermeye ve ruhsatlandırma işlemlerini sürdürmeye başlayacağını belirterek, şunları kaydetti:

“Menderes Başkanın projelerini inceledim. En çok dikkatimi çeken şey, özellikle trenin, raylı sistemin, turizm ve otel bölgelerine yatırımla yaklaştırılması oldu. Biz toplu turist hareketinden, toplu taşıma ile gelen bireysel turist hareketini başlatabilirsek ki bu projeyle bu başlayacak, o zaman siz şehre bağımsız, münferit hareket eden turiste ulaşmış olacaksınız. Bunu destekliyoruz.”

Tanıtım çalışmalarının öneminin altını çizen Bakan Ersoy, Haziran ayına kadar hayata geçmesi planlanan Turizm Geliştirme Fonu ile ilgili detayları da paylaştı. “Sektörden toplanan bir gelirle, sektörle ilgili tanıtımı Turizm Geliştirme Fonu yapıyor. Eskiden Bakan değişince, bürokrat değişince strateji değişiyordu. Tabii ki fonun içinde, Bakan, Bakan Yardımcısı, Tanıtma Genel Müdürü oluyor, ama geri kalan üyelerin tamamı özel sektörden, turizm sektöründen temsilcileri yerleştiriyoruz.” diyen Bakan Ersoy, böylece kalıcı, sürdürülebilir, orta ve uzun vadeli politikalarla turizm yapılmaya başlanacağını anlattı.

“Her şeyden önce 31 Mart’ı başarmamız lazım”

Bakan Ersoy, Turizm Geliştirme Fonu’nun Antalya’yı nasıl etkileyeceğine dair ise şunları söyledi:

“Bu fondan en çok yararlanan da Antalya olacak. Büyük organizasyonları, büyük festivalleri şehre çekeceğiz. Turizmin yavaş olduğu 6 ayda, şehre turist gelmesi için her zaman düzenli aktiviteler olacak. Hem sezonu 12 aya yayacağız, hem turizm sektöründe çalışanların 12 ay istihdam edilmesini sağlayacağız, hem de burada üretilen burada tüketilecek, ihracat yapmanıza bile gerek kalmayacak. Zaten nitelikli turisti de şehre indirdiğimiz için, kendi ekosisteminizi çok düzgün bir şekilde yaratacaksınız. Ağırlıklı olarak bireysel turistin geldiği, 30-40 ülkeden turist alıyor olacağız. Dünyanın geniş kitlelerine hitap eden bir sistem kuracağız hep beraber. Ama her şeyden önce 31 Mart’ı başarmamız lazım. Turizm Türkiye’de stratejik sektör, öncelikli yatırım yapılacak bölge Antalya. Hem bizim kabinemizde, hem yönetimimizin tamamında turizmle ilgili çok olumlu bir hava oluştu. Herkes turizmin öneminin, Türkiye’nin turizmle ne kadar ileri gideceğinin, istihdamın nasıl gelişeceğinin farkında. Biz bu rüzgarı iyi kullanalım, bu fırsatı kaçırmayalım.”

Bakan Çavuşoğlu: “70 milyar dolar gelir hayal değil”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Türk turizmi için hep birlikte çalışıldığını şu sözlerle ifade etti:

Tanıtım çalışmalarında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın oluşturduğu strateji çerçevesinde yurt dışında müşavirliklerimiz ve büyükelçiliklerimiz birlikte yoğun çalışıyorlar. Turizmin çeşitlendirilmesi için çalışıyoruz. Turizm müşavirliğimiz her yerde yok, sayısını Bakanımız artırıyor. Şu anda dünyada 242 temsilciliğimiz var ve beşinci sıradayız. Arkadaşlarıma bir ay önce bir talimat gönderdim. Sağlık, spor ve alternatif turizm için o ülkelerden kimleri getirebiliriz, sayıyı nasıl artırabiliriz? 70 milyon turist, 70 milyar dolar gelir hayal değil. Sadece sağlık turizminden 2023’e kadar 50 milyar dolar gelir elde edebiliriz. Tüm misyonlarımızdan rapor geldi. Seçimlerden sonra bunu Kültür ve Turizm Bakanlığına sunacağız.

“Vizeleri kaldırmak için çaba sarf ediyoruz.” diyen Bakan Çavuşoğlu, “Elektronik vize uygulamasını başlattık. Bazı ülkeler için ön koşulları kaldırmaya başladık, mesela Çin. Hindistan’a yönelik özel çalışmamız var. Hindistan’da 14 bölgede vize ofisleri açtık, Türkiye’ye gelmek isteyenlere kolayca vize verelim. Çinliler ve Hintliler çok para harcıyorlar.” ifadelerini kullandı.

ÇavuşoğluGürcistanUkrayna ve Moldova gibi ülkelere pasaportsuz seyahati başlattıklarını anımsatarak, “2 sene içinde, pasaportsuz seyahate geçtiğimiz Ukrayna’dan ülkemize gelen turist sayısı 700 binden 1 milyon 400 bine çıktı. Uçak düşme hadisesinden önce Rusya ile pasaportsuz, sadece kimlikle seyahat etme görüşmelerine başlamıştık. Ama şimdi maalesef bir vize uygulaması oldu. Yavaş yavaş vizeleri kaldırıyoruz. Tır şoförlerine, iş adamlarına ve resmi pasaport sahiplerine vizeyi kaldırdılar. Amacımız vizelerin tamamının kalkmasıdır. Rus vatandaşların pasaportsuz şekilde ülkemize gelmesinin önünü açmak için toplantılara başladık. 28 Mart’ta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Antalya’ya geliyor. Antalya’da bunları detaylı bir şekilde görüşeceğiz. 8 Nisan’da da hep birlikte Moskova’ya gideceğiz” dedi.

“1618 sayılı kanunun en kısa sürede Meclis’e gitmesini sağlayacağız”

Bakan Ersoy daha sonra, Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin (TÜRSAB) düzenlediği turizm sektör buluşmasında yaptığı konuşmada, turizme ciddi yatırımlar yapılırken, gerekli yasal düzenlemelerin de acil ve hızlı bir şekilde hayata geçirileceğini vurguladı.

"Geçen sene Antalya’da yaklaşık 14 milyona yakın turist aldık.” diyen Bakan Ersoy,  “Türkiye'nin turizm hedeflerini yukarı çektik. Antalya olarak 14 milyonlarda kalmayacağız. Hızlı bir şekilde 5 yıl içerisinde 20 milyonun üzerinde turisti Antalya'ya nasıl getiririz, ona konsantre olacağız." ifadelerini kullandı.

Nitelikli turisti de Antalya'ya kazandırmak için çaba gösterdiklerini dile getiren Bakan Ersoy, turizm sektöründen Antalya'da yaşayan herkesin gelir elde etmesini ve Antalya'da sürdürülebilir, kalıcı bir turizm ortamı yaratmak istediklerini kaydetti.

Antalya'nın, turizm için gerekli olan altyapıya ve bütün olanaklara sahip olduğunu belirten Bakan Ersoy, şöyle konuştu:

"Önemli olan kazanmış olduğumuz bu değerleri kaybetmeden, bunlara rekabetçi, yeni değerleri de katarak Antalya'yı dünyanın sayılı turizm kentlerinden biri yapmak. Mümkünse ilk 5 turizm şehri arasına sokmak. Bu da sadece klasikleşmiş turizm anlayışıyla mümkün değil. Daha sürdürülebilir, daha yenilikçi, daha nitelikli turisti hedefleyen, yeni politikaları hayata geçirmemiz lazım. Turizmi Antalya'nın sektörü haline getirmemiz lazım. Bunu başardığımız zaman hızlı bir şekilde, hep beraber, Antalya olarak, Türkiye olarak kazanacağız."

TÜRSAB ile birlikte 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nu geliştirdiklerini belirten Bakan Ersoy, birkaç düzenleme daha yaptıktan sonra Nisan ayı içinde son halini tartışarak en kısa sürede Meclis’e göndereceklerini söyledi.

Hedeflerinin, yaz başlamadan, hazirandan önce yasayı yeni haliyle hayata geçirmek olduğunu kaydeden Bakan Ersoy, "Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi sürat üstüne kurulu. Zaten süratli olmayan kimsenin bu sistemde yeri yok. O yüzden ne kadar talebiniz, isteğiniz, arzunuz varsa, temsilcileriniz üzerinden, TÜRSAB üzerinden bize ulaştırın. Yapılabilecek ne varsa hızlı bir şekilde hayata geçiririz." dedi.

Turizmciler olarak iyi bir rüzgar yakaladıklarını dile getiren Bakan Ersoy, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda sözlerini şöyle tamamladı:

"Turizm sektörü, Türkiye için bu dönemde stratejik sektör. Öyle bir rüzgar yakaladık ki turizmciler olarak, devlet olarak, millet olarak, herkes turizme inanıyor. Ve biz bu rüzgarla en hızlı şekilde yol almalıyız. Hiçbir fırsatı kaçırmamamız lazım. Turizmi, hayallerimizin ötesinde bir noktaya getirmemiz lazım. Burada rüzgarımızı kesecek, moral bozacak, yönetimi küstürecek hiçbir şey yapmamamız lazım. Biz devlete olan inancımızı, özellikle 31 Mart'ta da kanıtlayıp, devlet tarafından verilen bu desteğin takdir edildiğini göstermemiz, ispat etmemiz lazım. Bu süreçte en hızlı yol alan, hedeflerine en hızlı şekilde ulaşan sektör olarak tarihe geçmemiz lazım. Çünkü bize tarihi bir fırsat verildi, tarihi bir imkan verildi. Bizim de bunun hakkını, karşılığını verip sonuca gitmemiz lazım."

“Antalya’da turist hedefi 20-25 milyonlara doğru hızla büyüyecek”

Antalya’da AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse’nin de eşlik ettiği programları kapsamında İbradı ilçesinde de incelemelerde bulunan Bakan Ersoy, İbradı Belediyesi önünde vatandaşlara hitap etti. Antalya'nın, turizmin başkenti olduğunu ve Türkiye'ye gelen 3 turistten birinin Antalya Havalimanı'na indiğini burada da vurgulayan Bakan Ersoy, şunları dile getirdi:

"Antalya’da turist sayısı 14 milyondan 20-25 milyonlara doğru hızla büyüyecek. Yanı başımızda böyle bir potansiyel varsa, ben de Turizm Bakanı isem  İbradı'ya da gelecekler. Her şeyden önce bu, baba ocağıma en büyük borcum." 

İbradı'ya meslek lisesi yaptıran hayırsevere teşekkür eden Bakan Ersoy, bu lisede turizmin de bulunması ve İbradı'da bir Turizm Meslek Yüksekokulu olması gerektiğini anlatı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde öğrencilerin en az 3 lisanı çok iyi bilecekleri şekilde eğitilip, okurken para kazanacakları bir sistem kurulduğunu anlatan Bakan Ersoy, "15 Nisan-15 Ekim tarihlerinde Antalya'daki en iyi otellerde eğitimlerini ve ücretlerini alacaklar. Bu sırada da İngilizce, Rusça ve ayrıca Almanca, Fransızca, Arapça ya da Çinceden birini seçmeli olarak öğrenecekler." diye konuştu.

Üç lisan ile her sektörde iş bulabilecek gençler yetiştireceklerini kaydeden Bakan Ersoy, İbradı ve Akseki'nin de bunu hak ettiğini söyledi.

Bakan Ersoy, "Hayırseverimizden de bunu rica ediyorum. Buraya Turizm Meslek Yüksekokulu'nu da ekleyelim. Biz de her türlü desteği Bakanlık ve devlet olarak verelim." dedi.

AK Parti İbradı Belediye Başkan adayı Hatice Sekmen'in projelerini beğendiğini dile getiren Ersoy, Sekmen'in kendisine bölgeye otel yapılması isteğini ilettiğini ancak kendisinin bunu istemediğini söyledi.

Bakan Ersoy, şöyle konuştu:

"Ben sizin yapmanızı istiyorum. Sizin düğmeli evleriniz gibi buraya has konutlarınız var. Bizim buraya has turizm yapmamız lazım. O evleri rehabilite edip hayata geçirmenizi istiyoruz. Oralarda lüks pansiyonculuk ve alternatif turizme hitap edecek ürünleri ve tesisleri gerçekleştirmenizi istiyoruz. Bu, Alaçatı'da, Şirince'de, Karadeniz'de uygulandı. Çok da iyi sonuç alındı. Hem o zaman turizm gelirleri tabana yayılmış oluyor hem de sürdürülebilir oluyor. Buradaki tarım potansiyelini de etkiliyor. Buraya büyük bir otel yapılmasındansa doğru planlarla sizin evlerinizin, yatırımlarınızın gerçekleşmesini daha çok önemsiyorum."

Bakan Ersoy, konuşmasının ardından Başlar ve Ürünlü mahallelerinde vatandaşlarla sohbet etti, yapım çalışmaları süren Demirkapı tünellerinde incelemelerde bulundu.
(25.03.2019)

  • 25martant1.jpeg
  • 25martant10.jpeg
  • 25martant13.jpeg
  • 25martant14.jpeg
  • 25martant2.jpeg
  • 25martant3.jpeg
  • 25martant4.jpeg
  • 25martant6.jpeg
  • 25martant7.jpeg
  • 25martant8.jpeg