BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


BAKAN ERSOY: "TURİZMİN TABANA YAYILMASINI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Aydın’a gitti. Didim ilçesinde turizm sektörü temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Ersoy, “Hedefimiz tesiste konaklayan misafiri şehir merkezine çekip, turizmin tabana yayılmasını sağlamak, herkesin turizmden pay almasını sağlamak. Bu anlamda da Didim’in çok yüksek potansiyeli var.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aydın programına, Didim ilçesinde turizm sektörü temsilcileri ile buluşarak başladı. Didim’in turizmde eski bir bölge olduğunu belirten Bakan Ersoy, buna rağmen sektörün ileriye götürülemediğini anlattı. Bakan Ersoy, “Hep aynı tarz turizm yapılmış, öncelikli olarak bunu değiştirmemiz gerekiyor. Yeni nesil turizm planımıza çok uygun bir bölge boş duruyor, özellikle hazine arazilerinden oluşan. Zaten 6 ay önce bir çalışma başlattık.” dedi.

Nicelikli turist kadar nitelikli turisti de önemsediklerini, konaklama dışı harcaması ve gelir grubu yüksek turisti Türkiye’ye çekmeyi hedeflediklerini anımsatan Bakan Ersoy, şunları kaydetti:

“Öncelikli hedefimiz, burada 12 ay turizm yapmak. Golf başta olmak üzere, spor alanları ve termal alanlar gibi yerleri hayata geçireceğiz. Milas Havalimanı’ndan destek alıyorsunuz şu an, hem Bodrum’a hem Didim’e hitap ediyor. İki noktada da hava trafiğini hareketlendirmek için burada yapacağımız doğru yatırımlar, Bodrum’un hava trafiğini de düzene sokacak ve 12 aya yayılmasını sağlayacak. Didim’in bazı yanlış turizm projelendirmelerinden dolayı turizm açısından istenen verimin alınamadığı Bodrum’un da 12 aylık turizme açılması açısından hayati önemi var.”

Bakan Ersoy, en önemli konunun altyapı olduğuna işaret ederek, “Şu an bütün turizm bölgelerinde ciddi alt yapı yatırımlarını başlattık. Yıl sonuna kadar Ege Bölgesi’ndeki alt yapı ihtiyaçlarının tespitini tamamlıyoruz ve Bakanlık olarak belediyelere ciddi oranda katkı veriyoruz. Bu alt yapı ihalelerini yılsonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Böylelikle 2020-2021 sezonuna kadar aşamalı bir şekilde bütün bölgelerin arıtma sorununu aşamalı bir şekilde çömüş olacağız.” dedi.

Bakan Ersoy, nitelikli turizm hedefine ulaşılabilmesi için şehir ve ilçe merkezlerinin kültür ve sanat ile birlikte düşünülmesi gerektiğini anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Nitelikli turist için başta şehir ve ilçe merkezlerini ayağa kaldırmanız lazım. Bunu da kültür ve sanat ile gerçekleştirmemiz mümkün. Bununla ilgili belediyelerin getirdiği tüm projelere destek veriyoruz. Amaç, Bakanlığımıza bağlı Güzel Sanatlar olsun, Opera ve Bale olsun, Devlet Tiyatroları olsun veya yurt dışından bizim festivaller aracılığıyla getirdiğimiz organizasyonlar olsun, toplu sanat gösterilerinin yapılabileceği yaşayan şehirler, yaşayan ilçe merkezleri oluşturmak. Çünkü hedefimiz tesiste konaklayan misafiri şehir merkezine çekip, turizmin tabana yayılmasını sağlamak, herkesin turizmden pay almasını sağlamak. Bu anlamda da Didim’in çok yüksek potansiyeli var. Turizm açısından Didim’in geleceğini oldukça parlak görüyorum. Milas ve Bodrum açısından da büyük bir itici güç olduğunu düşünüyorum.”

“Yatırımcı bulmakta sorun yaşamayacağız”

Bakan Ersoy, ilçede incelemelerde bulunduktan sonra, Cumhur İttifakı'nın Yeni Mahalle'deki seçim bürosu önünde vatandaşlara hitap etti.

Didim'in sayfiye kenti olarak kaldığını vurgulayan Bakan Ersoy, "Türkiye'de turizm hedeflerini çok ciddi şekilde yükselttik. 50 milyon olan turist hedefini 70 milyona getirdik. Bu sayıları başarabilmek için turizmi 81 vilayete yaymak istiyoruz." diye konuştu. 
Didim ile ilgili hazırladıkları projelerin hepsinin netleştiğini ve yıl sonuna kadar açıklayacaklarını söyleyen Bakan Ersoy, şöyle devam etti:

"Yatırım ihalelerine de çıkacağız. Öncelikli hedefimiz turizmi 12 aya yaymak. Turisti konaklama tesisinin dışına çıkarıp merkezde sizleri de kazandıracak şekilde bütün Didim halkının paydaşı olacak projeleri belediye başkanlarınızla birlikte geliştirmeyi hedefliyoruz. Mümin Başkanımın projelerini izledim. Onlara birkaç ilave de biz getireceğiz ve bunlarla çok rahat bir şekilde turizmi 12 aya kazandırmış olacağız.”

Bakan Ersoy, Didim'e kültür sanat faaliyeti adına birçok yatırımın yapılması gerektiğini vurgulayarak özellikle tarihi arkeolojik bölgelerin çevre düzenlemeleriyle ilgili çalışmalara dikkat çekti.

"En önemli şey şimdi tekrar Didim'i turizmin başkenti yapmak.” diyen Bakan Ersoy,  “Bölgenin potansiyeli var. Yatırımcı bulmakta sorun yaşamayacağız. Sadece doğru program, planlama ve tanıtımla birlikte hızlı bir şekilde 2023'e kadar her yıl geliştirerek, bu yatırımları da gerçekleştirerek Didim'i 20 yıl önce gelmesi gereken yere hızlıca getireceğiz." değerlendirmesinde bulundu. 

Cumhur İttifakı'nın Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş da göreve geldiklerinde Didim'i cazibe merkezi haline getireceklerini dile getirdi. Bakan Ersoy ve katılımcılar daha sonra Apollon Tapınağı'nı gezdi.

Programa, AK Parti Aydın Milletvekilleri Metin Yavuz, Bekir Kuvvet Erim, Rıza Posacı ile Cumhur İttifakı'nın Didim Belediye Başkan Adayı Mümin Kamacı da katıldı. 

“Tralleis 12 aylık kazı alan projesine dahil edilecek”

Bakan Ersoy, Aydın'da Vali Yavuz Selim Köşger'i makamında ziyaret ettikten sonra Tralleis Antik Kenti'ni gezerek Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Öztürk'ten çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ziyaret sonrası gazetecilere açıklama yapan Bakan Ersoy, Tralleis'in çok geniş bir yapı ve alana sahip olduğunu, döneminde 150 bin nüfusa hitap ettiğini anlattı.

Bakan Ersoy, Prof. Dr. Öztürk'ün kazı dosyasını önümüzdeki sene tamamlayacağını söyleyerek, "Tralleis, 12 aylık kazı alan projesine dâhil edilecek. 40 projeyi daha önümüzdeki sene dâhil etmek istiyoruz. Bunlardan biri de Tralleis olacak." diye konuştu. 

Tralleis gibi yerlerin büyük kazı bölgeleri olduğuna dikkati çeken Bakan Ersoy, "Daha da hızlandırmamız lazım, gişeli ziyaretçi sınıfına alınabilmesi için. Bu, kendi kazı maliyetlerini çıkarması açısından da önemli. Biz böyle bir sistem geliştirmeye çalışıyoruz. İlk başta biz kaynağı yaratıyoruz sonra gişe bağlanıyor ve gişe gelirleriyle kendi kendini finanse edecek hale geliyor." şeklinde konuştu.

Bakan Ersoy, bir gazetecinin, "Kopenhag'da sergilenen Tralleis Antik Kenti'ne ait, üzerinde bir melodi söz ve bestesi bulunan mezar taşının Türkiye'ye getirilmesi" yönündeki sorusunu şu sözlerle cevapladı:

"Kaçakçılık dairesi bölümümüz var. Onunla ilgili hocam da dosyaları hazırlıyor. Biz orayla başlatıyoruz. Zaten çok takip ettiğimiz dosya var orada. O yüzden biz de bir karar aldık. Kaçakçılık bölümünü, daire başkanlığı sınıfına getirip hem kapasitesini hem çalışan sayısını arttıracağız. Hem daha fazla dosyayı takip etmek hem de takip ettiğimiz dosyaları hızlandırmak açısından."

"Kazı alanının üst kısmında yer alan 1. Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığının kaldırılıp kaldırılmayacağı" sorusu üzerine ise Bakan Ersoy, "Zaten kazı alanını genişletme ve kazı süresini uzatmayla onu da hızlandıracağız. İçişleri Bakanlığımızdan talep edeceğiz. O konuda sıkıntı olacağını sanmıyorum. Zaten buradaki jandarma bölgesinin küçültülmesi projesi vardı. Sadece hızlandırmış oluruz." ifadesini kullandı. 

“Kuşadası’nı kültürü ve sanatıyla ön plana çıkarmaya yoğunlaşacağız”

Temasları kapsamında Aydın’ın Kuşadası ilçesine de giden Bakan Ersoy, burada turizm sektörü ve Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Ersoy, bir zamanlar turizmin başkenti olan ilçenin unvanını koruyamadığını dile getirerek "Bazı iştahlı ve ısrarlı politikalar sebebiyle turizmin başkenti olma unvanını Kuşadası kaybetti. Sonrasında da gelir dengesinde ciddi bir bozulma oldu. Bizim, öncelikle buradaki turizmi rehabilite etmemiz gerekiyor. Birkaç önceliğimiz var. İlk önceliğimiz turizmi 12 aya yaymak" diye konuştu. 

İkinci önceliğin nitelikli turisti destekleyerek turizm gelirinin yükseltilmesi olduğunu aktaran Bakan Ersoy, son olarak da turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğini anlattı.

Bakan Ersoy, sadece deniz, kum ve güneşin yeterli olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Özellikle kültürüyle, sanatıyla nasıl ön planına çıkarız Kuşadası'nı, buna yoğunlaşacağız. Bakanlık olarak projelerin arkasında duracağız ve destekleyeceğiz. Kaynak da aktaracağız yeri geldiği zaman. Sonuç olarak Kuşadalılar ile bazı projelere el atılması gerekiyor. Ne ilçe belediyesi ne de büyükşehir ya da bakanlık tek başına bu işleri yapmakta başarılı olamaz."

"Sorunlu turizm bölgesi kalmayacak"

İnsan yoğunluğu fazla olan Kuşadası'nda eskiden beri gelen yatırımlar bulunduğunu ifade eden Ersoy, hep birlikte kararlılıkla üzerine giderek 5 yıllık bir eylem planı içinde turizmin çeşitlendirilmesine ihtiyaç olduğunu aktardı. 

Bakan Ersoy, Eylül ayında bu bölgeyle ilgili tarifeli sefer sıkıntısının çözüleceğini bildirerek, "Özellikle tarihi noktalarla ilgili yatırım finansmanıyla ilgili istekler var. Zaten yeni bir projeyi başlattık. Bu proje dâhilinde Kuşadası'ndan gelen talepleri destekleyeceğiz. Önümüzdeki yılla ilgili başvuruların büyük bir bölümünü onaylayacağız." şeklinde konuştu. 

Kıyı kentlerinde altyapı ve arıtmalarla ilgili sorunlar olduğunu anımsatan Bakan Ersoy, "Bakanlık olarak ilgili projeleri başlattık. İlki Antalya'da, ikincisi Kemer'de revize oluyor. Daha sonra Ege'ye geçiyoruz. Bodrum, Marmaris ve Kuşadası'nın tamamını 2019 sonuna kadar kapasite artışı ya da yeniden yapılma şeklinde Bakanlık olarak destekliyoruz. Kıyı bandında, özellikle arıtmayla ilgili sorunlu turizm bölgesi kalmayacak. Bu öncelikli yatırım hedeflerinden biri." ifadelerini kullandı.

“Pamukkale Türkiye’nin en önemli turizm yüzlerinden biri”

Bakan Ersoy, günün son programı için ise Denizli’ye giderek, Pamukkale’de turizm sektörü temsilcileriyle buluştu. Denizli denilince akla ilk olarak Pamukkale’nin geldiğini söyleyen Bakan Ersoy, şunları kaydetti:

“Pamukkale, sadece Denizli’nin değil, Türkiye’nin en önemli turizm yüzlerinden biri. Pamukkale ile birlikte Denizli’nin turizmdeki değerlerini artırmak için Bakanlık olarak nelere konsantre olmalıyız, nasıl daha iyi tanıtım yaparız, turizmi nasıl çeşitlendirmeliyiz, onları bugün konuşmaya geldik. Biliyorsunuz, Türkiye’de turizm hedeflerini büyüttük. Bu bağlamda da turist hedeflerini 70 milyon turiste taşıdık. Bunu başarabilmek için mevcut turizm alanlarımızda sezonun 12 aya nasıl yayılacağı önemli; sonrasında tabii klasik alanların dışında da, 81 vilayete turizmi yaymalıyız. Türkiye’nin her noktasının turizmden pay alması gerekiyor. Nitelikli turisti nasıl getiririz, buna da yoğunlaşmalıyız. Sadece lüks otellerle olmuyor. Konaklama dışı ortamı, alışverişi, kültürel yerlere olan ilgiyi artıracak organizasyonlar gerekiyor. Yalnızca Bakanlık olarak çalışmamız da yetmiyor. Başta ilçe belediyesi olmak üzere, büyükşehir belediyeleri ve Bakanlık, hepsi el ele, ve yöre halkının da katıldığı, Denizli’nin tamamını içine alacak projeler geliştirmemiz gerekiyor.”

Bakan Ersoy, Denizli’nin tanıtımının yalnızca Pamukkale ile sınırlandırılmayacağını, kenti diğer turistik özelliklerini de öne çıkararak, önemli turizm şehirlerimizden biri haline getireceklerini de sözlerine ekledi. 

(27.03.2019)

  • didi1.jpeg
  • didi2.jpeg
  • didi3.jpeg
  • didi4.jpeg